Miyabi (雅) w języku japońskim oznacza elegancję, wyrafinowanie, lub dworskość. Miyabi to tradycyjny japoński ideał estetyczny. Słowo, które eliminuje wszystko, co absurdalne, wulgarne, szorstkie lub prostackie. Oznacza szlifowanie manier i dykcji, aby osiągnąć powab na najwyższym poziomie. Noże Miyabi zaprojektowane i wykute przez Japończyków spełniają wszystkie te warunki. Charakteryzują się unikalnym wzornictwem, starannością wykonania i jakością materiałów. To noże czerpiące ze starożytnej tradycji mistrzów tworzących najlepsze japońskie miecze.
Te arcydzieła sztuki kowalskiej produkowane w Seki w środkowej części wyspy Honsiu, czyli w antycznej stolicy mieczy i noży. Do ukończenia jednego noża Miyabi potrzeba ponad 100 kroków i 42 dni pracy wykwalifikowanych rzemieślników.
Japończycy już dawno temu uznali znaczenie ostrych noży dla zachowania smaku i tekstury delikatnych potraw, takich jak sashimi. Wraz z rosnącą popularnością kuchni japońskiej coraz więcej ludzi z Zachodu docenia piękną estetykę krojonych na plastry składników. Noże MIYABI zostały opracowane w taki sposób, aby profesjonalni kucharze i amatorzy kuchni na całym świecie mogli doświadczyć, jak ekstremalnie ostre noże wzmacniają i uszlachetniają smak potraw.
Ambasadorzy marki Miyabi:
ROKUSABURO MICHIBA (ur. 1931) - mistrz kuchni japońskiej,
pierwszy japoński Iron Chef.
„Nóż to dusza szefa kuchni”.
MASAHARU MORIMOTO (ur. 1955) - właściciel wielu wysoko ocenianych
restauracji na całym świecie.
Iron Chef edycji amerykańskiej i japońskiej.
Miyabi wchodzi w skład grupy marek Zwilling J. A. Henckels..
F.