Miyabi (雅) w języku japońskim oznacza elegancję, wyrafinowanie lub dworskość.
Miyabi to tradycyjny japoński ideał estetyczny. Słowo, które eliminuje wszystko, co absurdalne, wulgarne, szorstkie lub prostackie. Oznacza szlifowanie manier i dykcji, aby osiągnąć powab na najwyższym poziomie. Noże Miyabi zaprojektowane i wykute przez Japończyków spełniają wszystkie te warunki. Charakteryzują się unikalnym wzornictwem, starannością wykonania i jakością materiałów. To noże czerpiące ze starożytnej tradycji mistrzów tworzących najlepsze japońskie miecze. Noże Miyabi to arcydzieła sztuki kowalskiej produkowane w Seki w środkowej części wyspy Honsiu, czyli w antycznej stolicy mieczy i noży. Do ukończenia jednego noża Miyabi potrzeba więcej niż 100 kroków i 42 dni pracy wykwalifikowanych rzemieślników. Czytaj więcej
Świetnie wyważony i poręczny nóż do krojenia warzyw i owoców. Działa niczym gilotyna lub mini tasak jednak nie należy stosować go do kości. Doskonały dla osób przygotowujących posiłki z dużą ilością warzyw.
Elegancki, uniwersalny, niewielki nóż do szybkich zadań kulinarnych takich jak cięcie, obieranie i przyrządzanie owoców i warzyw. Doskonały prezent dla miłośników kuchennych przygód na zawodowym i amatorskim poziomie.
Nóż Santoku to najczęściej wybierany nóż w Japonii. Symbol japońskiej sztuki kulinarnej. Dzieło sztuki rzemiosła kowalskiego. Doskonały prezent dla kuchennego szermierza.
Elegancki, uniwersalny, mały nóż do szybkich zadań kulinarnych takich jak cięcie, obieranie i przyrządzanie owoców i warzyw. Doskonały prezent dla miłośników kuchennych przygód na zawodowym i amatorskim poziomie.
Elegancki, uniwersalny, niewielki nóż do szybkich zadań kulinarnych takich jak cięcie, obieranie i przyrządzanie owoców i warzyw. Doskonały prezent dla miłośników kuchennych przygód na zawodowym i amatorskim poziomie.
Elegancki, uniwersalny, średni nóż Chutoh sprawdzi się gdy Shotoh jest za mały, a Gyutoh za duży. Idealny prezent dla kucharzy i kuchennych fascynatów.
Wykwintny prezent dla utalentowanego szefa kuchni, zarówno tego domowego jak i restauracyjnego. Dzięki perfekcyjnemu wyważeniu ułatwia pracę nawet w dłuższym wymiarze czasu.
Wykwintny prezent dla utalentowanego szefa kuchni, zarówno tego domowego jak i restauracyjnego.
„Nóż to dusza szefa kuchni” - Rokusaburo Michiba
Nóż Santoku to najczęściej wybierany nóż w Japonii. Symbol japońskiej sztuki kulinarnej. Dzieło sztuki rzemiosła kowalskiego. Doskonały prezent dla kuchennego szermierza.
Długie i mocne ostrze z ząbkami pozwala w łatwy sposób kroić dowolny rodzaj pieczywa.
Nóż do cięcia mięsa i ryb na plastry lub drobne kawałki. Dzięki symetrycznemu ostrzu wygodnie się nim operuje. Świetnie radzi sobie zarówno z sushi jak i pastrami. Podarowany w prezencie z pewnością ucieszy mistrza kuchni.
Doskonałe rozwiązanie dla przechowywania noży. Masywny, wykonany z egzotycznego drewna blok w japońskiej estetyce przyciąga uwagę i zdobi kuchnię.
Akcesoria dedykowane dla kamienia do ostrzenia. Optymalizują pracę przy konserwacji noży. Doskonałe uzupełnienie prezentu dla osób posiadających profesjonalne noże.
Osełka do utrzymywania noża w dobrej kondycji i preferowanej ostrości. Wyśmienity prezent dla posiadacza profesjonalnych noży.
Osełka do utrzymywania noża w dobrej kondycji i preferowanej ostrości. Wyśmienity prezent dla posiadacza profesjonalnych noży.
Osełka do utrzymywania noża w dobrej kondycji i preferowanej ostrości. Wyśmienity prezent dla posiadacza profesjonalnych noży.