OSTRZENIE W 6 KROKACH
Zapraszamy do zapoznania się z techniką ostrzenia noży przy użyciu profesjonalnych kamieni do ostrzenia. Noże należy ostrzyć regularnie na profesjonalnych narzędziach do ostrzenia, najlepiej na kamieniu Miyabi Toishi Pro, który został zaprojektowany do noży Miyabi, a może również służyć do ostrzenia innych rodzajów noży stalowych.
Przed rozpoczęciem proszę przeczytać wszystkie punkty instrukcji.
1. PRZYGOTOWANIE
Zanurz kamień ostrzący w wodzie na pięć minut przed użyciem. Następnie włóż przeciwpoślizgową stronę kamienia w dół do drewnianej podstawy. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zachowaj wilgotność kamienia podczas całego procesu. Podczas ostrzenia powstaje szary płyn; nie należy go zmywać, ponieważ poprawia on skuteczność.
2. USTAWIENIE
Trzymając mocno w jednym ręku uchwyt noża ostrzem skierowanym do siebie umieść go na kamieniu ostrzącym pod kątem 10 - 20°. Upewnij się, że pomiędzy grzbietem ostrza a kamieniem ostrzącym znajduje się szczelina o szerokości mniejszej niż 6 mm. Drugą rękę połóż na ostrzu, ale nigdy bezpośrednio na krawędzi tnącej.
3. RUCH
Przesuwaj ostrze, przy niewielkim nacisku, w regularnych ruchach w górę i w dół po kamieniu ostrzącym. Zawsze utrzymuj kąt pomiędzy ostrzem a kamieniem. Zauważysz, że zadzior staje się widoczny po pięciu ruchach.
W zależności od wielkości noża podziel ostrze na dwie — trzy części do ostrzenia. Zawsze zaczynaj od końcówki, a kończ ostrzenie przy uchwycie.
4. ZMIANA STRON
Obróć nóż, aby ostrze nie było skierowane w twoją stronę. Utrzymuj kąt 10 - 20°, czyli nie więcej jak 6 mm odstępu tyłu ostrza od płaszczyzny kamienia ostrzącego. Przesuń krawędź tnącą w górę i w dół po kamieniu ostrzącym. Szlifuj obie strony na przemian po pięć dziesięć razy z każdej strony.
5. USUWANIE ZADZIORA
Przeciągnij nóż po łuku od górnego lewego do prawego dolnego brzegu kamienia ostrzącego. Następnie opłucz nóż dokładnie pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości. Po wszystkim dokładnie wysusz nóż.
6. TEST OSTROŚCI
Do sprawdzenia ostrości noża można użyć arkusza papieru. Jeżeli jest idealnie ostry, to nóż przesunie się po kartce papieru bez poważnego nacisku i bez strzępów. Jeśli nie jesteś jeszcze usatysfakcjonowany ostrością noża, powtórz kroki 1 - 5, aż osiągniesz żądaną ostrość.
Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć wszystkie zanieczyszczenia z powierzchni kamienia ostrzącego i dobrze go wysuszyć. Kamień należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nie wystawiając na światło słoneczne.
CZYSZCZENIE
Nie należy noży marki Miyabi myć w zmywarce. Zalecamy zmywanie ręczne pod bieżącą, letnią wodą z łagodnym detergentem, ściereczką lub gąbką (delikatną stroną). Po myciu należy natychmiast wysuszyć noże. Aby uniknąć odbarwień i rdzy nie należy pozostawiać noży mokrych ani brudnych przez dłuższy czas.
F.