Szabla do otwierania szmpana/ Sabrage/ Vin Bouquet
Efektowny prezent dla odważnych. Szablę do otwierania szampana doceni każdy obdarowany, lubiący niespodzianki i wyzwania.
Otwierania butelki szampana za pomocą szabli nosi nazwę sabrage i polega na przesuwaniu szabli wzdłuż korpusu butelki, w celu oderwania go od szyjki butelki, pozostawiając butelkę otwartą i gotową do nalania. Siła tępego boku ostrza uderzającego o krawędź rozbija szkło, oddzielając kołnierz od szyjki butelki. Nie używa się ostrej strony ostrza. Korek i kołnierz pozostają razem po oddzieleniu od szyjki.
Jest wiele historii na temat tradycji otwierania szampana szablą.
Jedną z nich jest opowieść Madame Clicquot, która odziedziczyła mały szampański dom po śmierci swojego męża. Kiedyś oficerowie Napoleona, jadąc wczesnym rankiem z Madame Clicquot do jej winnicy, otworzyli butelkę szampana właśnie szablą, aby zaimponować bogatej młodej wdowie.
Użycie szabli:
- Szabla jest narzędziem specjalnie wykonanym do otwierania szampana techniką sabrage. Niektóre szable mają krótkie ostrza, długości około 30 centymetrów, inne zdecydowanie dłuższe.
- Strona zastosowanego ostrza powinna być tępa - zaostrzona krawędź nie jest potrzebna, ponieważ w sabrage ważne jest uderzenie.
- Szyjka butelki jest trzymana pod kątem około 20 stopni, a szabla jest na nią spuszczana.
- Doświadczony sommelier może otworzyć butelkę z niewielką stratą szampana. Zaleca się jednak mały przepływ w celu wymycia wszelkich luźnych odłamków szkła, które mogą przylegać do szyjki. Pierwszy wlewany kieliszek należy również sprawdzić pod kątem małych odłamków szkła.
Ważne:
- Materiał: stal szlachetna, drewno
- Wymiary opakowania: 47 x 17 x 7 cm
- Opakowanie: drewniana skrzynka z aksamitną wyściólką
Otwieranie szampana szablą: